Facebook Page


機動戰士高達NT Mobile Suit Gundam Narrative

笨大落重本開發獨角獸高達的模型玩具,又出Perfect Grade又出場台一比一,還有敵役角色新安洲和新自護號。舊模重用改色再出多幾次,是笨大的一貫有錢賺到盡的營銷策略。不過只是出外傳小說漫畫,很難令高達迷甘心請願付鈔,捧多隻相同的玩具回家供奉。拍一套高水準的劇場版《高達NT》,讓金色獨角獸與白色的新自護打多次,咁玩具模型改色先出得名正言順。

《高達NT》全名叫敘事高達Narrative Gundam,我有理由懷疑取名Narrative的原因,只是簡寫可以用NT,觀眾下意識認為NT=Newtype新人類。故事改篇自外傳小說《狩獵鳳凰行動》,講述在試飛時暴走失蹤的三號機,在UC盒子事件完結後忽然重出江湖,還是引來聯邦,羅商會,帶袖殘黨來追捕。劇名既然叫得做NT,預咗繼續鬼扯新人類和精神骨架的超能力。UC都係最後一戰變身新人類高達神,這套的戰鬥都由頭到尾係超級系,傳統軍武派的高達迷,一定插到套戲飛起,大嘆福井被富野精神污毒了。玩下福音戰士中初號機同化駕駛員,又玩人類靈魂下載進入高達長生不老。雙蛋剎那過來NT就可以成日講「我係高達」都冇人覺得佢有語病,因為幽靈女主角Rita真係變了鳳凰高達。至於通街都係新人類,機體戰鬥力通脹,劇情同上隻犯駁不合理,則只是一般續集常見的毛病。如果上集UC中新自護有今集咁強,明明有多隻做乜收埋唔拎出來打獨角獸。

如果唔當呢套係高達,接受了新人類那些鬼扯能力,又無視與前作設定不合理之處,其實這個故事都幾好看。三個主角兩女一男有新人類能力,預視了殖民星撞落澳洲悉尼,被譽為奇蹟的小孩。在Z年代被泰坦斯收入新人類研究所,兩個女仔為保護個男仔,一起講了一個大話,結果三人各散東西。個男仔做不成新人類,過著平凡人的幸福,不過都係做機動戰士機師。一個女仔當了新人類白老鼠,最後同變了鳳凰高達。另一個女仔就被羅商會收養了,用她的新人類能力當預言巫女,坐上羅商會第二把交椅。同一個講大話事件,在戲串重覆描述多次,每一次描述都發掘出更多真相。最後用新人類威力召喚死者,三個終於解開多年心結,拍得幾感人。今集的奸角相比下寫得非常差,紙板癲佬壞人一個,目標就只要毀滅地球。明明說他是馬沙備份的失敗品,為什麼不是金色頭髮又沒有載面具,成個MK不良少年咁款,唔知係邊度彈出來率領帶袖殘黨。同埋點解帶袖殘黨死極都仲有,咁大隻新自護號又收埋在那裏?

劇場版如果只是抄冷飯得三號機一隻高達,笨大也未免大過缺乏誠意。今集有台新高達RX-9,又係唔知係邊度彈出來。說是開發Nu高達的驗作機,被羅商會入手後大量加入獨角獸的黑科技,全身精神感應骨架和NT-D系統等。官方歷史那邊廂才說把獨角獸一號和二號癈棄封印,這邊廂又弄出一台與獨角獸規格的高達,又看看官方歷史如何補鑊,如何函接F-91和V高遠沒有神感應骨架黑科技的未來。主角高達RX-9人氣不高,可能設計本身沒有什麼特色,好似把Rx-93同Rx-0加起來除二。不過核戰機成隻雀咁就真係好低能,女主角成日話自己想變雀仔,你都唔駛整隻咁醜樣嘅核戰機來讓她完成心願。

明明有套海盜高達漫畫係度,故事正戰鬥勁主角機又型,硬係唔拿來改篇拍動畫,拍埋晒NT高達這種爛片,把宇宙紀元的官方歷史弄得經千蒼百孔。笨大你是否打算殺了高達這隻會生金蛋的鵝?

Leave a Reply